Inceputul noului an bisericesc

Inceputul noului an bisericesc

Pe 1 septembrie sarbatorim inceputul anului bisericesc. Potrivit Traditiei, in aceasta zi Dumnezeu a inceput creatia lumii, iar Mantuitorul Si-a inceput activitatea Sa de propovaduire a Evangheliei. Mentionam ca exista o diferenta intre anul bisericesc si anul liturgic. Daca anul bisericesc incepe pe 1 septembrie, anul liturgic incepe de la Sfintele Pasti, de la aceasta data se numara Duminicile si Evangheliile.
 

La inceputul anului nou bisericesc, in biserici se savarseste slujba Te Deumului, slujba care cuprinde cereri si rugaciuni prin care multumeste lui Dumnezeu pentru tot ceea ce ne-a daruit in anul care a trecut si Il roaga sa binecuvinteze anul care sta sa inceapa: "Cel ce locuiesti intru cei de sus, Hristoase Imparate, Facatorul tuturor celor vazute si celor nevazute si Ziditorule, Cel ce zilele si noptile, vremile si anii ai facut, binecuvinteaza acum cununa anului, fereste si pazeste in pace pe drept-credinciosi, tara aceasta si pe poporul Tau, Multmilostive" (Condacul).
 

Anul bisericesc se afla sub ocrotirea Maicii Domnului. Acest lucru reiese si din troparul sarbatorii: "A toata faptura, Ziditorule, Cel ce vremile si anii ai pus intru puterea Ta, binecuvinteaza cununa anului bunatatii Tale, Doamne, pazind in pace poporul si tara aceasta, pentru rugaciunile Nascatoarei de Dumnezeu, si ne mantuieste pre noi".
 

Pe data de 1 septembrie il sarbatorim si pe Sfantul Cuvios Dionisie Exiguul - parintele erei crestine. Canonizarea Sfantului Dionisie Exiguul s-a facut in sedinta de lucru a Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane din 8-9 iulie 2008.
 

An Nou cu bucurii!